4minimoniA Minimoni logója


minimoni5A Minimoni csapat első generációja

Minimoni. (ミニモニ。), a Morning Musume subcsapata, melybe eredetileg csak Morning Musume tagokat szántak. Nevüket onnan kapták, hogy az eredeti háromtagú felállásban egyik tag sem volt magasabb 150cm-nél. Eredetileg csak a MoMusu MV-iben szerepeltek együtt vokálozva, később ennek alapján Yaguchi Mari felvetette Tsunku-nak egy subcsapat létrehozásának ötletét. Legnagyobb példányszámban eladott kislemezük a „Minimoni. Jankenpyon! / Haru natsu aki fuyu daisukki”, míg a legalacsonyabb a „Mirakururun Grand Purin! / Pi~hyara Kouta”.

Tagok:
Első generáció (2000-2003)

Második generáció (2003-2004)

Harmadik generáció (Shin Minimoni) (2009-2011)

A Minimoni történelme

2000
2000-ben Yaguchi Mari felvetette az ötletet Tsunku-nak, hogy alakítson ki egy alcsapatot a Morning Musume-n belül, melynek tagjai ő maga, valamint Tsuji Nozomi és Kago Ai lehetnének, akik szintén nem magasabbak 150cm-nél. Eleinte a Morning Musume koncertjein léptek fel, később azonban Tsunku a csapathoz adta a Coconuts Musume tagját, az amerikai születésű Mika Todd-ot, hogy egy kis nemzetközi ízt adjon a Minimoni-nak. Ezután jelentették be major debütálásukat, s első kislemezüket, melynek címe „Minimoni. Jankenpyon! / Haru natsu aki fuyu daisukki” volt, s megjelenése után első helyre tornázta fel magát az eladási listákon. Ennek oka egyrészt az lehetett, hogy a dalaik alapvetően a fiatalabb korosztályt, a kisgyerekeket célozták meg, Mari és Mika jelenléte, mint tinédzserek az idősebbeket is vonzották.

2001-2004
2001-ben jelent meg első albumuk, a “Minimoni Song Daihyakka 1 Kan”, melyen különféle stílusú dalok voltak hallahtók, úgy mint reggae, soul, jazz, blues… Ebben az évben rengeteg TV-műsorban, kabaréban és online adásban feltűntek, majd megjelent saját néhány epizódos rajfilmjük, a „Yarunoda pyon!”, valamint szinkronszínészként működtek közre a „Hamtaro” című népszerű anime-ben, ahol egyébként saját magukat játszották, csak hörcsög alakban. 2002-ben Yaguchi Mari bekerült a ZYX nevű csapatba, mellyel a H!P Kids gyerekek mentora is lett, ezért elhagyta a Minimoni-t, és a vezetői pozíciót Mika Todd kapta meg. A csapatba bekerült Takahashi Ai, mint második generáció. Ebben az évben forgatták a Minimoni saját filmjét, a „Minimoni the movie Okashi na daibouken!”-t. 2003-ban jelent meg második albumuk, a „Minimoni songs 2”, majd leforgattak egy minisorozatot, a „Minimoni’s The Beremetown”-t. A főszerepeket Takahashi Ai, Kago Ai és Tsuji Nozomi játszották, Mika Todd mindössze két epizódban tűnt fel.
2004-ben jelent meg a csapat utolsó kislemeze, a „Lucky Cha Cha Cha!”, majd feloszlottak Mika távozásával.

2006-2008
2006 februárjában a Minimoni neve feltűnt az NBC-n sugárzott „The Tonight Show Jay Leno” című amerikai tévéműsorban. Jay Leno műsorában az egyik zenekari tagot úgy mutatták be, mint volt Minimoni tagot. 2007 júniusában „The dramatic chipmunk” néven elterjedt az interneten az a lesokkolt prérikutya, ami 2001-ben tűnt fel a Minimoni-val egy Hello! Morning műsorban, és népszerű paródiákat csináltak belőle. 2008-ban ezt a videót használta fel a Weezer is a „Pork and beans” című videójában, csakhogy a Minimoni tagjait más lányok játszották.

2009-2011
2009. május 26-án Yaguchi Mari a hivatalos blogján azt írta, hogy Tsunku felvette fele, mint a Minimoni első vezetőjével a kapcsolatot, hogy a csapatot újraindítsák. Ezután Tsunku bejelentette, hogy a csapat valóban újraindul, egy teljesen új felállással, mely a harmadik generációt alkotja majd, nevük pedig Shin Minimoni lesz. Eleinte csak annyit lehetett tudni, hogy a S/mileage tag Fukuda Kanon lesz az egyik tag, később viszont bejelentették, hogy a Morning Musume tagja, Linlin lesz a vezető, illetve az akkor még H!P Eggs tag Takeuchi Akari és Miyamoto Karin is bekerülnek. 2010-ben Linlin elhagyta a Hello! Project-et, és így a csapat háromtagú maradt. 2011-ben a trió fellépett az aktuális H!P téli koncerten.

Kislemezek

Albumok

  • [2002.06.26] Minimoni Song Daihyakka 1 Kan
  • [2004.02.11] Minimoni Songs 2

Hivatkozások

A Minimoni-ról szóló bejegyzések a Hello! Project Magyarország oldalán