Hello! Project Tudástár > Morning Musume

Morning Musume logoA Morning Musume logója


 Morning Musume csapat

Morning Musume. (モーニング娘。 „A reggel lányai.” ismert mégモー娘。MoMusu írással is, mely a csapatnév rövidítése.) A Hello! Project vezető, és legrégebben fennálló csapata. 1997-ben alapult az első felállás, mely az ASAYAN tehetségkutató több résztvevőjéből állt. Nem sokkal ezután a csapat már Japán elsőszámú csak lányokból álló csoportjává nőtte ki magát. Csak Japánban csaknem 18 és félmillió lemezt adtak már el, ezeket a háttérből Yamazaki Naoki irányította, a menedzserük mindnyájunk kedvenc producere, Tsunku. Egyébiránt ő felelős a dalok és dalszövegek jelentős részéért, a lemezborítókért, a lányok ruháiért, a sminkekért és a koncertfelállásokért is.

Jelenleg ők az egyik legismertebb japán női idolcsapat, ők álltak a 2012-es Oricon eladási lista második helyén, 53. kislemezük Oricon-top-ten rekordot tart, és a Madame Noire szerint a csak lányokból álló csapatok közt nyolcadikak a bestseller listán.

2007-től a kínai piacon is megtalálhatók lemezeik (értsd Kínában), ahol hivatalos nevük „Zǎo Ān Shào Nǚ Zǔ”, ami annyit tesz „Jó reggelt lányok bandája”. Az utóbbi időkben megkíséreltek Ázsia szerte illetve az USA-ba és hőn szeretett Európánkba is betörni, így világszerte adnak kisebb koncerteket.

A csapat híres arról, hogy örökké megújuló felállások követik egymást, ez tette lehetővé a 15 éves fennmaradásukat, hiszen az első generációból már 2005 óta senki sincs a csapatban. Fontosak a csapat történelmében az úgynevezett „sotsugyou” koncertek, melyeket mi az oldalon az angol megfelelőt magyarosítva „graduálás”-nak nevezünk. Ennek jelentése, hogy a csapattag megérett, és „elballag” a Morning Musume-ből, vagyis kilép. A legstabilabb felállás 2 évig tartott.

A Morning Musume legtöbbet eladott kislemeze a „Love Machine”, mely több mint másfélmillió példányban kelt el. A legalacsonyabb eladást pedig a „PyocoPyoco Ultra” produkálta, a maga 34 ezres eladási adatával.

Jelenlegi tagok

Graduált tagok

A Morning Musume történelme
1997
A Morning Musume történelme 1997-ben kezdődött, de nem kimondottan direkt módon. Tsunku ugyanis eleinte saját bandájába, a Sharan Q-ba keresett női vokalistát az ASAYAN című TV műsorban. A győztes Heike Michiyo lett, aki azonban később szólistaként vált elismertté, de Tsunku úgy döntött, hogy öt további helyezettből lánycsapatot indít útjára, melyet Nakazawa Yuko, Abe Natsumi, Iida Kaori, Fukuda Asuka és Ishiguro Aya alkotott. Első kihívásuk az volt, hogy eladják 50 ezer példányban demo kislemezüket, az „Ai no Tane”-t, mindössze öt napnyi promóciós event-en. Sikerült nekik, így létrejött a Morning Musume első felállása, az úgynevezett „első generáció”.

1998
1998 elején készült el első hivatalos kislemezük, a „Morning Coffee” mely rögtön hatodik helyen nyitott egy Japán pop-chart-on. Ennek sikere hívta életre a második generációt, melybe Yasuda Kei, Yaguchi Mari és Ichii Sayaka tartozott. Harmadik kislemezük, a „Daite Hold on me!” első helyen nyitott, és ezután kezdődött el Nakazawa Yuko szólókarrierje.
Ebben az évben hozta létre Tsunku az első alcsapatát aMoMusu-nak, aminek neve „Tanpopo” lett, tagjai pedig Iida Kaori, Ishiguro Aya és Yaguchi Mari.
Decemberben a Morning Musume elnyerte a Japan Record Award legjobb új előadójának járó díjat.

1999
Az első kilépésre 1999-ben került sor a csapat történetében. Fukuda Asuka ebben az évben jelentette be kilépését, s mai napig ő a csapat életének valaha volt legrövidebb ideig jelen lévő tagja. Utolsó kislemezén harmadik, bónuszfelvételként szólót énekelhetett. Ezen évben jelent meg a „Furusato” kislemezük, melynek érdekessége, hogy végig Abe Natsumi énekli, a többi tag csak vokálozik, azt is alig észrevehetően.
1999-ben került sor a harmadik generáció meghallgatásaira, ahonnan győztesen Goto Maki került ki, s akkori legfiatalabbként, mindössze 13 évesen tagja lett a csapatnak. Ebben az évben jött ki a valaha volt legsikeresebb MoMusu dal is, a már említett „Love Machine”. Ennek sikerén felbuzdulva létrejött a második alcsoport, a Petitmoni, melyet Yasuda Kei, Goto Maki és Ichii Sayaka triója alkotott. Első kislemezük, a „Chokotto Love” vetekedett a „Love Machine” sikereivel, több, mint 1 millió 100 ezer példányban vették meg!

2000
Az új évezred első MoMusu kislemeze is hatalmas sikert aratott, hiszen a „Koi no Dance site” a legközelebb jutott a „Love machine” sikeréhez, és magasan vezette első helyen az eladási listákat. Ebben az évben Ishiguro Aya elhagyta a csapatot, és feleségül ment Shinya-hoz, a Luna Sea rockbanda dobosához.
Ekkor alapította meg Tsunku az első kevert unitokat, melyekbe már nem csak MoMusu tagok, hanem a H!P akkori 16 tagja közül bárki bekerülhetett. Így jött létre az Akagumi4, a Kiiro5 és az Aoiro7. 2000-ben dobták piacra a harmadik stúdióalbumukat, ami annak ellenére, hogy a „Love machine” és a „Koi no dance site” is rajta volt, nem érte el az első helyet eladásaiban, viszont még így is elkelt több mint 800 ezer példányban, s őrzi mai napig a MoMusu legsikeresebb albuma címét. Ebben az évben is csatlakozott új generáció a csapathoz, szám szerint a negyedik, melyet Ishikawa Rika, Yoshizawa Hitomi, Tsuji Nozomi és Kago Ai alkotott. A csoport arculata örökre megváltozott, hiszen Tsuji Nozomi és Kago Ai a maguk 12 évével olyan üde, friss és fiatal hangulatot hoztak, ami jócskán nyomot hagyott a MoMusu és az idolság történelmében. „Happy Summer Wedding” című kislemezük ismét csak a plafont verdeste az eladási adatok tekintetében.
Ebben az évben került sor Ichii Sayaka távozására,  aki a Cubic Cross énekese lett, s később feleségül ment Yoshizawa Naoki-hoz (aki csak névrokona Yoshizawa Hitomi-nak).
Mivel Ishiguro Aya és Ichii Sayaka a Tanpopo-ból és a Petitmoni-ból is távoztak, módosították a felállást, és Yoshizawa Hitomi csatlakozott a Petitmoni-hoz, míg Kago Ai és Ishikawa Rika a Tanpopo-hoz. Ekkor jött létre a fiatalabb korosztályt célzó Minimoni, melybe Yaguchi Mari, Kago Ai és Tsuji Nozomi mellett később a Coconuts Musume tagja, Mika Todd is csatlakozott. Debütáló kislemezük a „Jankenpyon” az Oricon első helyén nyitott.
A MoMusu-t extrém sikerei a legkeresettebb idol csoportok közé emelték, s megkezdődött musical-sorozatuk, ami értelmében minden évben megjelentek egy-egy musicalben is.

2001
2001-ben a Morning Musume közreműködött a Space Venus nevű játékban. Áprilisban azonban a csapat vezetője, Nakazawa Yuko elhagyta a csoportot, hogy jobban koncentrálhasson szólókarrierjére, de közrejátszott az is, hogy úgy érezte, nem képes megfelelni többé a fokozott fizikai megerőltetésnek. A csapat vezetői Iida Kaori és Yasuda Kei lettek, s ez időben Ishikawa Rika részt vett a Country Musume tevékenységeiben. Júliusban megjelent a csapat meglehetősen bizarra sikeredett „The☆Peace!” című kislemeze, mely dallamát és videoklipjét tekintve is nagyon érdekes. A PV egy nyilvános wc falai közt játszódik, ami állítólag válaszreakció volt arra, hogy a tagokról rejtett kamerás videókat készítettek a mosdóban.
Best-of albumuk, melynek cím „Best! Morning Musume 1.” több mint kétmillió példányban kelt el, ezzel a mai napig a legsikeresebb H!P album. Az év végén belépett az ötödik generáció, Takahashi Ai, Konno Asami, Ogawa Makoto és Niigaki Risa személyében.

2002
2002-ben a csapat negyedik albuma megtörve a jeget, és elérte az Oricon lista első helyét. Ebben az évben viszont bejelentették, hogy Goto Maki elhagyja a csoportot.
Tsunku ebben az évben Iida Kaori-t, Yaguchi Mari-t és Kago Ai-t eltávolította a Tanpopo-ból, helyükre Konno Asami-t, Niigaki Risa-t és a Melon Kinenbi tag Shibata Ayumi-t helyezte. A Petitmoni-ból kikerült Goto Maki és Yasuda Kei, helyükre pedig csatlakozott Yoshizawa Hitomi, Ogawa Makoto és a Coconuts Musume tagja, Ayaka. A Minimoni felállása is megváltozott, Yaguchi Mari helyére Takahashi Ai került.
Októberben megjelent a MoMusu „Koko ni iru ze!” című kislemeze, ami az Oricon első helyére tornázta el magát.

2003
2003-ban jelent meg a csapat első feldolgozás-kislemeze, a „Hyokkori Hyoutanjima”, ami korában egyedülálló módon gyermekdalként szerepelt a Morning Musume kislemezei között. Következő kislemezük, az „AS FOR ONE DAY” jó időre utoljára biztosította a csapat Oricon listán való első helyét a maga 130 ezres eladásával.
Ebben az évben lépett be a hatodik generáció, amit Fujimoto Miki, Kamei Eri, Michishige Sayumi és Tanaka Reina alkotott. Debütáló koncertjük Yasuda Kei búcsúja volt, s Tsunku kijelentette, hogy a 16 tagú Morning Musume a legnagyobb taglétszám, többet nem fogja ezt megközelíteni és túllépni. Yasuda Kei távozása után Yaguchi Mari lett a csapat alvezetője, és megkapta azt a nemes feladatot is, hogy az újonnan csatlakozó Hello! Project Kids gyerekek segítője, amolyan kiképzője legyen, s vezetőként szerepelt az így létrehozott ZYX nevű unitban is.
Ebben az évben Tsunku két csoportra választotta szét a MoMusu-t, a Sakura Gumi-ra és az Otome Gumi-ra, mely olyan kisebb városokban lépett fel, ahol a csapat teljes létszámában megszálló erőként hatott volna.

2004
2004-ben az akkori Morning Musume arca, Abe Natsumi elhagyta a csoportot, hogy szóló karrierjét egyengethesse. Ebben az évben jelent meg az azóta már többször újraírt „Joshi Kashimashi Monogatari” című kislemez, mely egyedülálló módon a csapat tagjait mutatja be, mindenki személyiségének megfelelően kapott egy-egy versszakot. 2004-ben Tsuji Nozomi és Kago Ai elhagyták a Morning Musume-t, hogy új duójukra, a W (double you)-ra koncentrálhassanak.
A hetedik generációt kereső meghallgatás sorozat újabb történelmi pillanatot hozott a csapat életébe, hiszen hiába tartották meg, s került a döntőbe 6 lány is, Tsunku úgy határozott, hogy senki sem csatlakozik a Morning Musume-hez, mivel idén az elvárásai nagyok, aminek senki sem felelet meg. Tovább folytatta hát a kutatást az „ász” után.
Télen megjelent a 9 lemezt tartalmazó „EARLY SINGLE BOX”, mely egy dobozban kínálta az első nyolc kislemezt, mindegyiken egy bónusz dallal, valamint egy karaoke CD-t, pár népszerű dalukkal a korai évekből.

2005
2005-ben az első generáció utolsó tagja, Iida Kaori is elhagyta a csoportot, hogy szólókarrierjére koncentrálhasson. A csapat alvezetője ezután Yoshizawa Hitomi lett. Ebben az évben indul el a „Musume Document 2005” mely színfalak mögötti felvételeket, történelmi filmeket és interjúkat tárt a nyilvánosság elé. Februárban újraindult a hetedik generáció meghallgatása, melyből győztesen Kusumi Koharu került ki, mint „csoda”
Áprilisban képek készültek Yaguchi Mari-ról és Shun Oguri-ról, miután Yaguchi bejelentette, hogy elbúcsúzik a csoporttól. Nyilatkozatában elmondta, hogy többé nem tud megfelelni az idol-képnek. Mivel pedig lemondott, és nem graduált, búcsúkoncertet sem kapott. A vezető ezután Yoshizawa Hitomi lett, alvezetővé pedig Fujimoto Miki vált.
Májusban Ishikawa Rika elhagyta a csapatot, hogy a V-U-Den teljes idejű tagja legyen, júliusban pedig megjelent Kusumi Koharu-val az első kislemez, az „Iroppoi Jirettai”. A flamenco stílusú dalocska mintegy 20 ezer példányban fogyott, és népszerűsítésére még kézfogás-event-et is tartottak.

2006
2006 januárjában a Kangawa Image Up Award díjat adott a Morning Musume-nek, elismerve, hogy a Hello! Project részt vesz a környezetszennyezés-elleni kampányban. Márciusban Tsunku hivatalos honlapján bejelentette, hogy Konno Asami és Ogawa Makoto elhagyják a csapatot. Konno Asami egyetemi tanulmányait kezdte meg, de vissza-visszatért a Hello! Project-hez, illetve bekerült az Ongaku Gatas-ba, ami az első olyan alkalom volt arra, hogy aki kilépett, visszatért. Ogawa Makoto eközben angolul tanult külföldön, s ő is vissza akart térni tanulmányai végeztével, de erre nem került komolyabban sor, de feltűnt a 2008 júniusi Haromoni@-ban.
Augusztusban indult el a nyolcadik generáció meghallgatása, melyből decemberben Mitsui Aika került ki győztesen.
Ebben az évben jelent meg az „Aruiteru” című kislemez, mely hatalmas sikert aratott, és a csapat újra az Oricon lista legfelső fokán találhatta magát. Decemberben jelent meg az első mini-albumuk, a „7.5 Fuyu Fuyu Morning Musume mini!”

2007
2007-ben a páratlan generációk egy-egy tagjából létrejött a Morning Musume Tanjou 10nen Kinentai unit, hogy méltóképp megünnepeljék a 10 évfordulót. Kiadtak egy kislemezt, a „Bokura ga ikuru MY ASIA”-t. 2007-ben hagyta el a csoportot Yoshizawa Hitomi, a csapat vezetője Fujimoto Miki lett, az alvezető pedig Takahashi Ai. Májusban a csapat megkapta az eladási adatok alapján a legjobb női csoport díját, hiszen lemezeik több, mint 11 millió példányban keltek el,a mi az ötödik Oricon rekord. Júliusban debütált két új nyolcadik generációs tag, a kínai JunJun és LinLin, ami újabb mérföldkövet jelentett a csapat számára, hiszen ők voltak az első külföldi tagjok.
A 10. évfordulót tovább ünnepelve, 2007-ben jelent meg a „Morning Musume ALL SINGLES COMPLETE ~10th ANNIVERSARY~” című album, mely címéhez hűen tartalmazta addigi összes kislemezüket. Ezzel kapcsolatban Tajvanon népszerűsítő event-et is tartottak, ami az első ilyen jellegű határon túli esemény volt a csapat életében.

2008
2008-ban Takahashi Ai, Kamei Eri, Michishige Sayumi és Tanaka Reina közreműködött az „Ojigi 30°” című musicalben. Áprilisban megjelenő „Resonant Blue” című kislemezük eddig a legtöbb verzióban kiadott PV a csapat történelmében, és ennek kapcsán koncertet adtak Taipei-ben. Áprilisban történt az is, hogy Mitsui Aika vakbélgyulladás miatt hiányzott két koncertről. Augusztusban több tag is szerepelt a Takarazuka színház „Hamupipőke” előadásában. Ebben az évben nem volt változás a MoMusu csapatfelállásában.

2009
2009 márciusában minden valaha volt Morning Musume kislemez és album elérhetővé vált a JapanFiles.com-on, mp3 formátumban az USA, Kanada és Mexikó lakói számára.
az évben megjelenő 39. kislemezük, a „Shouganai yume oibito” az Oricon lista első helyén nyitott. Ezt követően a 40. kislemez, a „Nanchatte Renai” emlék-kiadásban is megjelent, tekintettel a jeles dátumra. Ezen kívül érdekes még a lemezzel kapcsolatban, hogy ez volt az első olyan alkalom, hogy másik kiadáson másik c/w volt hallható.
Decemberben Kusumi Koharu távozásával megszűnt a legtovább fennálló csapatfelállás. Ez után jelent meg B oldalas dalokból összeállított albumuk, mely három korongot is tartalmazott.

2010
2010-ben bejelentették, hogy Kamei Eri, LinLin és JunJun decemberben elhagyják a csapatot. Kilépésük előtt Muten Musume néven kiadtak egy speciális kislemezt, az „Appare Kaiten Zushi”-t, és a 44. kislemezen is közreműködtek. Ebben az évben a Morning Musume részt vett a “Keitai Deka The Movie 3: Morning Musume Kyuushutsu Daisakusen! ~ Pandora no Hako no Himitsu~” című filmben. Kamei Eri, JunJun és LinLin búcsúkoncertje volt az addigi legnagyobb, s távozásukkal a MoMusu mindössze 5 tagú maradt, amire 1998 óta nem volt példa.
2010-ben jelentették be, hogy korábbi MoMusu tagokból létrejön a Dream Morning Musume. Ők egy kislemezt és egy albumot jelentettek meg, melyen két eredeti dal hallható, és MoMusu dalok újrafelénekelve.

2011
2011-ben bekerült a csapatba a 9. generáció, Fukumura Mizuki, Ikuta Erina, Sayashi Riho és Suzuki Kanon személyében. Sayashi és Suzuki az első olyan tagok a csapat életében, akik később születtek, mint ahogy a Morning Musume megalakult volna. Márciusban földrengés és szökőár pusztított Japánban, amire való tekintettel mind a 9. generáció debütáló kislemezének megjelenését, mind a csapat aktuális turnéját elhalasztották.  Áprilisban bejelentették, hogy az új generáció UstreaMusume címmel műsort kap, majd hogy Hawaii-n fanklub turnét tartanak. Májusban hirdették ki a 10. generáció meghallgatásait, de nem sokkal a jó hír után jött egy rossz is, miszerint Mitsui Aika eltörte a bokáját. Az őszi koncertturné utolsó állomásán pedig Takahashi Ai elhagyta a csoportot, maga helyett vezetőnek Niigaki Risa-t hagyva. Ekkor Takahashi és Niigaki voltak a csapat történetében a leghosszabb ideig jelen lévő tagok, 10 évvel. Szeptemberben bejelentették, hogy a 10. generáció tagjai Iikubo Haruna, Ishida Ayumi, Sato Masaki és Kudo Haruka lesznek.

2012
2012 januárjában a csapat elvesztette legtöbb eladott kislemezeikkel őrzött pozícióját az AKB48-tel szemben, azóta holtversenyben haladnak egymás mellett. Ekkortájt jelent meg a „PyocoPyoco Ultra” című kislemez, ami minden idők legalacsonyabb eladásait produkálta a csapat számára, annak ellenére, hogy ez volt a 10. generáció debütáló dala. A következő kislemez viszont, a „Renai Hunter” az Oricon első helyén nyitott. Május 18-án Niigaki Risa elhagyta a csoportot, és erre kényszerült Mitsui Aika is, akinek bokája az előző évben olyan súlyosan megsérült, hogy orvosai eltanácsolták a fokozott fizikai erőkifejtéstől. Azonban a H!P tagja maradt, láthattuk például MC-ként és SATOYAMA csapatban is. Kilépésükkel Michishige Sayumi lett a csapat vezetője, és kihirdették a 11. generáció meghallgatását is.
Júliusban Ikuta Erina bejelentette, hogy hivatalos csapatszínét liláról világoszöldre változtatja, s nem sokkal ezután Iikubo Haruna csapatszíne is megváltozott, csokoládéról mézszínre. Ebben a hónapban jött el az 50. kislemez megjelenésének ideje, mely dupla A oldallal jelent meg, generációnként más c/w-vel a különböző kiadásokon. Eladásaiban pedig ez lett az első héten legtöbbet eladott MoMusu kislemez.
A 15. évforduló is ebben az évben volt esedékes, s ekkor jelentették be, hogy a 11. generáció Oda Sakura lesz.

2013
2013-ban jelentették be a 12. generáció meghallgatásait, és ebben az évben hagyta el a csoportot Tanaka Reina, hogy új zenekarára, a LovendoR-ra koncentrálhasson. Búcsúkoncertjén jelentették be, hogy Fukumura Mizuki és Iikubo Haruna lesznek az alvezetők. Ebben az éveben Tsunku bejelentette, hogy a Morning Musume 12. generációjának meghallgatásain senki sem győzött. Újra fennállt tehát a hetedik generáció helyzete, amikor is két meghallgatás-sorozatot tartottak. Új meghallgatást még nem jelentettek be, egyelőre viszont senki sem csatlakozik a csapathoz. Decemberben bejelentették, hogy a Morning Musume neve megváltozik. Nevük ezentúl “Morning Musume’14” vagyis “morning musume one four”. Ezek után minden évben változik majd a nevük, 2015-ben “Morning Musume’15”, és így tovább… Oldalunkon ezentúl jelöljük az új nevüket, de a régin lesznek megtalálhatók!

2014
Januárban közösen a Morisanchuu komikustrió két tagjával megalapították a Mori Musume-t, ami az au elnevezésű mobilcég reklámozására volt hivatott. A január végén megjelent tripla A oldalas kislemezükről a “Kimi no kawari wa iyashinai” című dal a sochi téli olimpiára készülő japán csapat hivatalos buzdítódala lett! Márciusban újraindították a 12. generáció meghallhatásait, s bár Tsunku továbbra is fenntartotta annak a lehetőségét, hogy senki sem kerül be a csapatba, szeptember 30-án bejelentették, hogy csatlakozik az új generáció két új lány és két H!P kenshuusei tag személyében. Az év novemberében Michishige Sayumi a “GIVE ME MORE LOVE ~Michishige Sayumi Sotsugyou Kinen Special~” koncertturné keretein belül elhagyta a csapatot. A csapat vezetője Fukumura Mizuki lett, az alvezetők pedig Iikubo Haruna és Ikuta Erina.

2015-2016
2015 októberében bejelentették, hogy december 31-én Sayashi Riho elhagyja a csapatot, bár a Hello! Project tagja marad. 2016 februárjában bejelentették, hogy májusban Suzuki Kanon is elhagyja a csapatot, illetve a Hello! Project-et is. Decemberben bekerült a csapatba a 13. generáció Kaga Kaede és Yokoyama Reina személyében, illetve bejelentették, hogy Fukumura Mizuki lesz a H!P alvezetője. Decemberben azt is kihirdették, hogy az AKB48 2017-ben megjelenő albumán, a Thumbnail-en, annak is az A típusú kiadásán szerepelni fog a Morning Musume ’17! A Get you! című dalt a Sashining Musume névre keresztelt unit énekli fel, vagyis a Morning Musume ’17 és a HKT48-s Sashihara Rino együttese lesz.

2017
Januárban bejelentették, hogy Sato Masaki porckorongsérve miatt szünetelteti csapattagságát, hiszen állapota miatt nem vehet részt semmilyen fizikai megterheléssel járó programon. A hiátus március 18-án ért véget, így a csapat március 8-án megjelenő 63. kislemezén Masaki nem szerepelt. Áprilisban bejelentették, hogy a 2017-es őszi koncertturné végén Kudo Haruka elhagyja a Morning Musume-t, valamint az egész Hello! Project-et is, hogy a későbbiekben egyetemi tanulmányaira és színészi karrierje építésére koncentrálhasson. Júniusban a Country Girls átalakításakor bekerült a csapatba Morito Chisaki, mint 14. generációs tag.

Kislemezek:

Egyéb kislemezek:

Albumok:

Feldolgozás-albumok:

Mini albumok:

Best-of albumok:

Egyéb albumok:

 • [1998.09.30] Morning Cop ~Daite HOLD ON ME!~ OST
 • [2000.07.05] Pinch Runner Original Soundtrack
 • [2001.08.01] Morning Musume no Musical “LOVE Century -Yume wa Minakerya Hajimaranai-“
 • [2002.07.10] Hawaiian de Kiku Morning Musume Single Collection
 • [2002.07.17] Morning Musume no Musical “Morning Town”
 • [2003.02.14] Koinu Dan no Monogatari Original Soundtrack
 • [2003.07.02] Morning Musume no Musical “Edokko Chushingura”
 • [2006.07.26] Ribbon no Kishi The Musical Song Selection
 • [2014.08.06] Engeki Joshibu Musical LILIUM Lilum Shoujo Junketsu Kageki Original Soundtrack (a S/mileage-dzsel közösen)
 • [2015.07.15] Engeki Joshibu Musical “TRIANGLE” Original Soundtrack
 • [2016.07.13] Engeki Joshibu “Zoku 11nin Iru! Higashi no Chihei, Nishi no Towa” Original Soundtrack
 • [2017.07.12] Engeki Joshibu “Pharaoh no Haka” Original Soundtrack

Hivatkozások